lizao-logo

Malamalama faavae e uiga i faʻamaufaʻailoga

O fa'amaufa'ailoga e iai le tele o mea o lo'o i totonu, ma o latou uiga e eseese i mea fa'amaufa'ailoga eseese. E iai fo'i faaupuga eseese mo metotia togitogiga. O le malamalama i lenei malamalama e aoga tele mo le aoina ma le talisapaia. O se folasaga puupuu lenei i se manatu masani.

1. Fa'amaufa'ailoga Yin (pa'epa'e), fa'amaufa'ailoga Yang (zhu), fa'amaufa'ailoga Yin ma Yang. O mataitusi poʻo ata i luga o le faʻamaufaʻailoga e lua foliga: concave ma convex. O mea o lo'o i itu e fa e ta'ua o mata'itusi Yin (e ta'ua fo'i o matai fafine), a'o le fa'afeagai e ta'ua o mata'itusi Yang. Ae ui i lea, o le igoa anamua o le faʻafeagai lea o le taimi nei, aua na taʻua e tagata anamua tusitusiga Yin ma Yang e tusa ai ma le faʻailoga o le faʻamaufaʻailoga i luga o le palapala faʻamau. O le tusitusiga Yin o loʻo tuʻuina atu i luga o le palapala faʻamaufaʻailoga o le tusitusiga Yang i luga o le faʻamaufaʻailoga; o le tusitusiga Yang i luga o le palapala faamau o Yang. O le faamaufaailoga ua tusia i tusitusiga. O le mea lea, ina ia aloese mai le le malamalama, o le Yin script e taʻua o Baiwen ma le Yang script e taʻua o Zhuwen. O nisi faʻamaufaʻailoga e faʻafefiloi ma lanu paʻepaʻe ma mumu, lea e taʻua o le "zhubaijianwenseal". I se tulaga masani, o faʻamaufaʻailoga anamua e tele lava faʻamaufaʻailoga paʻepaʻe, o fonuka e aulelei ma anamua, o le faiga tusitusi e malosi, ma o mea liliu e tatau ona maeʻa i le taimi e tasi. Baiwenyin fonts e masani ona ga'o ae e le fulafula, manifinifi ae magumagu, faigofie ona faʻaoga, matagofie i le natura, ma sili ona aloese mai le faʻaogaina. Na amata Zhuwenyin i le Six Dynasties ma lauiloa i le Tang ma Pese Dynasties. E matagofie ma matagofie ia fonuka, ma o le sasa o loʻo faʻaalia atoatoa, ae o le tusilima e le tatau ona mafiafia, ona o le talatala o le a foliga mai.

2. Tu'u ma togi. O fa'amaufa'ailoga u'amea, pe aloa'ia pe fa'alilolilo, e masani lava ona vaneina mai le omea ona fa'afefeteina lea i le fa'aaogaina o le oneone po'o le fa'asolo ata. E ta'ua lea mea o le “cast seal”. O le tele o fa'amaufa'ailoga anamua na lafo fa'atasi ma tusitusiga fa'amaufa'ailoga. O fa'amaufa'ailoga e le'o u'amea e pei o le iasepi e le mafai ona fa'afefeteina ma e na'o le naifi e mafai ona togiina. O lo'o iai fo'i fa'amaufa'ailoga u'amea e fa'aulu muamua ona togiina lea i tusitusiga fa'amaufa'ailoga. O lenei ituaiga faʻamaufaʻailoga e masani ona taʻua o le "faʻamau faʻamau." E mafai ona vaevaeina fa'amaufa'ailoga fa'amau i fa'amau ma talatala. O nisi faʻamaufaʻailoga aloaʻia na faʻavave ona togiina ma faʻaaogaina e aunoa ma le faʻatali mo le faʻataʻitaʻiga e faʻamaufaʻailogaina, o lea na taʻua ai i latou o "Jijiuzhang".

3. Lomiga fa'alua, lomitusi fa'alatele, ma lomitusi fa'alua. O le tasi itu e togitogia i upu ae o le isi itu e togitogia i le igoa, poo le isi itu e togitogia i le igoa ae o le isi itu e togitogia i le suafa tofi, pe o le tasi itu e togitogia i le igoa ae o le isi itu e togitogia i le upu lelei, ata, ma isi. O i latou ua togitogia faamaufaailoga i itu uma e lua ua ta'ua o faamaufaailoga itulua. O lomitusi e tele itu itu o le talafaatusa. Lomiga lua itu ma le tele o itu lomitusi e masani lava e leai ni faamau, ma na o se pu laʻititi e viliina i le ogatotonu mo le filo o le fusipaʻu, o lea e taʻua ai foi o le "papa lolomi". E lua pe sili atu faʻamaufaʻailoga e faʻapipiʻi faʻatasi mo le feaveaʻi e taʻua o "faʻamaufaʻailoga tele" poʻo "faʻamaufaʻailoga."

4. Fa'ailoga igoa, fa'amaufa'ailoga upu, fa'amaufa'ailoga igoa tu'ufa'atasi, ma fa'amaufa'ailoga lautele. Sa talitonu tagata anamua o faamaufaailoga o se faailoga o le aitalafu, o lea na latou faaaogaina ai le igoa faamaufaailoga e fai ma faamaufaailoga aloaia ma le upu faamaufaailoga o le faamaufaailoga le aoga mo faamoemoega eseese. O le igoa faamaufaailoga o lona uiga na o le igoa e togitogia. E masani lava, naʻo le "faʻamaufaʻailoga", "tusi faʻamaufaʻailoga", "faʻamaufaʻailoga" ma le "zhi faʻamaufaʻailoga" e faʻaopoopoina i lalo o le igoa. O upu "faamaufaailoga tumaoti" ma isi upu e le o faaaogaina, ae o le upu "shi" ma isi mataitusi le aoga e le o faaaogaina. O le faʻaaogaina e faʻaalia ai le le faʻaaloalo. Ziyin e taʻua foi o le laulau Ziyin. I le Han ma Jin Dynasties, o tagata e tatau ona fesoʻotaʻi ma le igoa, ma e mafai ona fesoʻotaʻi suli pe leai. E masani lava, na'o le upu "Yin" po'o le igoa fa'ai'u e fa'aopoopo i le fa'amaufa'ailoga, pei o le "Zhao Shi Zi'ang". Igoa ma mataitusi ua togitogia i se faamaufaailoga e tasi ua ta'ua o “faamaufaailoga tuufaatasi igoa”. E i ai foi i latou o loʻo togitogia le nofoaga na fanau mai ai, faʻauiga, igoa tuʻuina, igoa, suafa, tulaga aloaia, ma isi mea i totonu o le tasi faʻamaufaʻailoga, lea e taʻua o le "faamaufaʻailoga lautele".

5. Lomitusi Palindrome, lomitusi faitau faalava, ma lomitusi fefiloi. O le Palindrome e faʻaaogaina e faʻatautaia ai le faʻamaufaʻailoga igoa ma le faʻamaufaʻailoga uiga o mataitusi e lua, lea e mafai ona taofia le sese faitau ma faʻafesoʻotaʻi mataitusi e lua o le igoa i le tasi. O le auala o le tuʻuina lea o le upu "Yin" i lalo o le igoa i le itu taumatau, ma mataitusi e lua o le igoa muamua i le agavale. Afai e te faitau i ai i se matasele, o le a faapea "o le igoa e lolomi i luga o lea-ma-o" nai lo le "o le igoa e lolomi i luga-ma-o"

“. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o mataitusi e fa "Faamaufaʻailoga a Wang Cong" e togitogia masani e aunoa ma se palindrome, e faigofie lava ona faʻaseseina mo le igoa ole igoa Wang Ming Cong, ma e le mafai ona iloa o le igoa ole Wang Ming Cong. Faitau fa'asaga i fa'amaufa'ailoga ma fa'amaufa'ailoga fa'amaufa'ailoga feso'ota'i e matua seasea lava. E masani lava, e na'o le fa'aoga e togitogi ai suafa aloa'ia ma igoa o nofoaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le upu "Sikong" o loʻo togitogia i luga ma le upu "Zhi" o loʻo togitogia i lalo. E ta'ua lea o le fa'amaufa'ailoga faitau, lea e faia i le fa'asologa fa'asolosolo. Faitau. Mo mataitusi e fa, o le tagata muamua o loʻo i luga o le taumatau pito i luga, o le tagata lona lua o loʻo i le agavale pito i lalo, o le tagata lona tolu o loʻo i luga o le agavale pito i luga, ma o le uiga lona fa o loʻo i le pito i lalo taumatau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata "Yang" o loʻo i le tulimanu pito i luga taumatau. I lalo o le upu "jin", o le upu "lv" o loʻo i le agavale o le upu "yi", ae e faigofie ona faʻaseseina o le "yijinyangyin" poʻo le "yiyinjinyang".

6. Faamaufaailoga tusi ma faamaufaailoga aoina. Sa sili atu ona lauiloa le tusitusi ma le lomitusi i aso anamua. O fa'amaufa'ailoga omea na fa'aaogaina mai le Qin ma Han Dynasties i le Southern ma Northern Dynasties. Sa i ai se fa'amaufa'ailoga i tua o le fa'amaufa'ailoga omea, ae masani lava na'o le fa'amaufa'ailoga igoa sa fa'aaogaina. Mulimuli ane, o faʻamaufaʻailoga "na fai mai e se tasi se mea", "na taʻu mai e se tasi se mea", "e leai se tala a se tasi", "se tasi na malolo", "se tasi na nofo filemu", ma isi. O faʻamaufaʻailoga tusi uma ia. O le faʻamaufaʻailoga aoina o se faʻamaufaʻailoga mo le aoina o ata vali ma calligraphy, lea na amata i le Tang Dynasty. O le Emeperoa Taizong o le Tang Dynasty sa i ai le fa'ailoga fa'amaufa'ailoga fa'aauau e lua "Zhenguan", ma o le Emeperoa Xuanzong o le Tang Dynasty sa i ai le fa'amaufa'ailoga fa'afa'afa'afafa'ailoga e lua "Gongyuan". E ui lava o nei faʻamaufaʻailoga e lua e leʻo faʻailogaina i faʻamatalaga, o latou uiga faʻamaonia ma o faʻamaufaʻailoga muamua ia. Ina ua mae'a le Tupulaga o Pese, o mea o lo'o i totonu o fa'amaufa'ailoga na fa'atamaoaigaina, ma o fa'amaufa'ailoga vane ma mea na fa'aaogaina sa matua matagofie. Sa ia i latou se uiga e tuliloa atu i isi ma sa fiafia i ai le au aoina. Lona lua, o le fa'asalalauina o calligraphy taua anamua ma atavali e mafai fo'i ona fa'amaonia e ala i le fa'amaufa'ailoga a le tagata aoina. O tusitusiga e aofia ai le "aoina mai o se tagata", "faʻafetai o se tagata", "se failautusi ata o se fale (tang, hall, pavilion) i se itumalo" ma isi. O le tele o faʻamaufaʻailoga e aofia ai faʻamaufaʻailoga faʻamaonia.

7. Faamaufaailoga Iade. Faatasi ai ma mea lomitusi, o iasepi e sili ona taua. O lona aano e mama ma susu, e le abrasive pe phosphorous, ma e mafai ona faaleagaina pe gau e aunoa ma le faaleagaina o lona fua. O le mea lea, sa fiafia tagata anamua e fai faamaufaailoga iasepi, o lona uiga o le a ofuina e se alii le iasepi ma o le a talisapaia le tutumau o le iasepi. O le matua o le iasepi, o le taugata foi lea. Ina ia faaseseina le maketi ma maua ai se tupe mama, e masani ona tuu e nisi o faioloa iasepi fou i totonu o se falai ma falai ina ia foliga mai ai le patina.

8. Fa'ailoga uamea. E fa'asino i fa'amaufa'ailoga ua togitogia i auro, ario, 'apamemea, ta'ita'i, u'amea ma isi uamea. O le lanu o auro ma siliva e vaivai tele, e faigata ai ona faʻaogaina le naifi, ma e sili atu ona faigata ona faʻaalia le pito o le pulumu. O le mea lea, e masani ona faʻafefiloi le kopa ma le kopa pe a fai faʻamaufaʻailoga, e le gata e faigofie ona faʻapipiʻi, ae faigofie foi ona togitogi. I se tulaga masani, o le tele o faʻamaufaʻailoga auro ma siliva e ufiufi i auro ma ario, ma o auro mama ma siliva mama e seasea maua. O auro ma siliva i faʻamaufaʻailoga aloaia e faʻaaogaina e iloagofie ai togi, aʻo auro ma siliva e seasea faʻaaogaina i faʻamaufaʻailoga tumaoti. Talu ai o faʻamaufaʻailoga auro ma siliva e faigata ona togitogia i luga o le naifi ma o le tusilima e malu ma maʻai, e le taua tele i latou mai le vaaiga o le aoina ma le talisapaia. O le fa'amaufa'ailoga apamemea ei ai le kalafi malosi ma lo'o pito i tua. I tulaga o metotia, o loʻo i ai le togiina ma le togitogiga, ma e iai foʻi auro ma siliva. O fa'amaufa'ailoga ta'ita'i ma fa'amaufa'ailoga u'amea sa masani ona seāseā maua i aso anamua se'i vagana fa'amaufa'ailoga tetele. I le Ming Dynasty, na faʻaaogaina e le au faʻailoga a le malo faʻamaufaʻailoga uʻamea e faʻaalia ai lo latou saʻo ma le le manatu faapito. Peitaʻi, e faigofie ona ele ma pala le uʻamea, e toʻaitiiti foʻi i latou ua pasi i lalo.

9. Lomiga nifo elefane ma lologa ponaivi o rhino. O fa'amaufa'ailoga nifo o fa'amaufa'ailoga aloa'ia i le Pulega a Han, ae o fa'amaufa'ailoga patino na tele lava ina faia ina ua mae'a le Pese. Sa faia i nifo elefane, e malu, malo ma ga'o, e faigata ai ona fa'aoga se naifi. Afai e togitogia ia tusitusiga i le mumu, e mafai lava ona iloa le maai o le pulumu, ae afai e togitogiina tusitusiga papaʻe, e leai se agaga. O le mea lea, o tagata vane fa'amaufa'ailoga ma tagata aoina e le fa'atauaina tele fa'ailoga nifo. O nifo elefane e manogi leaga mo tagata, ma a o'o i le fe'ai ma le mimi isumu, o le a vave ona alia'e mai lanu uliuli, e oo lava i lalo, ma e le mafai lava ona aveese. Ou te fefe foi i le vevela ma le afu, o lea ou te le ofuina soo ai tusa lava pe iai ni faailoga o nifo. Fa'amaufa'ailoga pu Rhinoceros, na'o Han Dynasty lua afe ma'a i le fa

E fa'aaoga e Baishiguan se pu o le rhinoceros uliuli e fai ma fa'amaufa'ailoga, ma e seasea fa'aaogaina se isi mea. O lona aano e mafiafia ma vaivai, ma o le a faʻaleagaina i le taimi. E faaaogā e isi ivi ma nifo o povi ma mamoe e fai ma faamaufaailoga. E sili atu ona lauiloa lenei mea i tagata. E seasea faʻaaogaina e faʻamaufaʻailoga aloaia ma aiga mauʻoa. O fa'amaumauga talafeagai e le'i maua, o lea e le o manino mai po'o anafea na amata ai. “

10. Fa'amaufa'ailoga tioata, agate ma isi fa'amaufa'ailoga. O le mea'ai o le tioata e malo ma ma'ale'ale, o lea e le faigofie ai ona vaneina. O le a malepe pe afai e te faʻaaogaina sina malosi, ma o upu togitogi o le a maseesee ma le malamalama. O le fua o le agate e sili atu le faigata nai lo le lima, ma o le mea sili ona faigata e togitogia i luga o mea uma lomitusi. O tusitusiga togitogia e foliga mai e ma'ai ma leai se lalelei. O fa'amaufa'ailoga Porcelain na muamua fa'aalia i le Tang Dynasty ma atili fa'asalalauina i le Song Dynasty. E faigata ma faigata ona vaneina. 'Amu e faigofie ona ta'e, a'o iasepi e faigofie ona gau ma malo. I se faapuupuuga, tioata ma isi faʻamaufaʻailoga e le faigofie ona vaneina, ma o le faia o faʻamaufaʻailoga moni o le afa o le taumafaiga e faaluaina le taumafaiga. E na'o le 'au fa'aputu ma tagata fa'atauva'a e ta'alo fa'atasi ma i latou e pei o se ituaiga o teuteuga.

11. Faamaufa'ailoga fafie. O faʻamaufaʻailoga laupapa e masani lava ona faia i boxwood, lea e faigofie ona tipi ma e le tatalaina. O a'a, a'a bamboo, ogalaau meloni, fatu o fualaau aina, ma isi mea faapena e mafai foi ona faaaoga mo togitogiga. Filifili le ofe e sa'o, manifinifi a'a ma leai ni ta'e. Afai o le mamao i le va o nodes e lua e talafeagai ma o aʻa nodes e masani ona tufatufaina atu, o le a matua matagofie ma agavaa mo le faʻatauaina. Ae mo le fatu, o fatu olive mai Guangdong e sili ona taugata (o fatu olive e sili atu nai lo olive ma e le mafai ona 'ai). E ma'a'a i le tino, a'o le tele o isi e malu. E mafai ona tipi ma vaneina, ae e faigata ona iloa atoatoa le matagofie o le faʻamaufaʻailoga. E mafai ona vaneina faʻamau faʻamaufaʻailoga o le bamboo i foliga eseese, tuʻufaʻatasia meataulima ma faʻamaufaʻailoga i le tasi, o lea o loʻo i ai foi se vaega o tagata aoina ma tagata faʻapitoa.

12. faamau faamau ma le lipine faamau. O le maualuga maualuga i tua o le faʻamaufaʻailoga ma pu mo fusi filo e taʻua o le faamaufaʻailoga. O foliga o le faamaufaailoga muamua e faigofie, e na o se siepi siepi na vaneina i tua ma se pu i luga o le pito. Na taʻua e augatupulaga mulimuli ane o le "faamau isu". Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaufaʻailoga ma le togitogiga o tekonolosi, o le gaosiga o faʻamaufaʻailoga faʻamaufaʻailoga ua sili atu ma sili atu ona matagofie, ma e tele ma sili atu ituaiga. O le tele o ia manu e pei o manu, iniseti, ma iʻa, e pei o le tarako faamau, taika, chi faamau, laumei faamau, ma agaga leaga faamau. O loʻo iai foʻi faʻamau faʻapipiʻi, faʻamau saʻo, faʻamau (tupe apamemea anamua), faʻamau tile, faʻamau alalaupapa, pakete pakete, faʻamau fatafaitaulaga, ma isi. ua ta'ua “Bo Yi” – manifinifi ma matagofie. O le lipine faʻamaufaʻailoga o le fusipaʻu o loʻo ofuina i luga o le faʻamau tamatamailima, lea na tele na faia i le cotton i aso anamua. Ina ua maeʻa le Qin ma Han Dynasties, o le eseesega o lanu o faʻamaufaʻailoga aloaia ma lipine na i ai ni eseesega o vasega ma e le mafai ona faʻafefe.

I se faapuupuuga, o le aoina ma le talisapaia o faʻamaufaʻailoga e masani ona aofia ai vaega e tolu: o mea eseese o faʻamaufaʻailoga, uiga o foliga ma le togitogiga o tusitusiga. O ituaiga o mea lomitusi ua uma ona faamatalaina auiliili. O uiga fa'atusa e masani lava ona aofia ai le fa'amaufa'ailoga fa'amau ma le fa'amaufa'ailoga fa'amaufa'ailoga, a'o fa'ailoga fa'amaufa'ailoga e iloga i foliga mai Saina anamua, fa'amaufa'ailoga lapo'a (籀), fa'amaufa'ailoga fa'amaufa'ailoga la'ititi, fa'amaufa'ailoga e valu-tino, ma tusitusiga fa'aono-tino. E tusa ai ma le matagofie, e tatau foi ona tatou tilotilo pe o le faʻamaufaʻailoga o le faʻamaufaʻailogaina o uiga taʻitasi i le faʻamaufaʻailoga e fetaui lelei (metotia faʻamaufaʻailoga), pe talafeagai le faʻatulagaina, matagofie, ma le tala fou (auala faʻapipiʻi), pe tumu taʻitasi i le agaga. ma tafe, mamalu ma aulelei, po o le le mautonu (brushwork method), Pe o le malosi o le naifi e fetaui lelei e atagia atoatoa ai le maai o le pulumu ma le matagofie o le calligraphy. E le gata i lea pe talafeagai le loloto o le vaneina (sword technique), o nei metotia e fa e aofia ai foi ma le poto faapitoa i le vaneina o faamaufaailoga.


Taimi meli: Me-20-2024